Wykonanie
A dzisiaj przepis na prosty i smaczny
makaron ze
szpinakiem .
Składniki:1 opakowanie
mrożonego szpinaku4 ząbki
czosnku1
cebulasól,
pieprz do smaku
olej rzepakowyser pleśniowy - opcjonalniePrzygotowanie:Nastawiłam
wodę na makron i go ugotowałam al dente. W czasie gotowania się
makaronu, na patelnię wylałam nieco
oleju rzepakowego, dodałam drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Chwilę poddusiłam, zgarnęłam na bok i dodałam zamrożony
szpinak.
Cebulę i
czosnek wyłożyłam na wierzch
szpinaku, żeby nieco go ocieplić. Tak odwracałam kilka
razy żeby szybciej był gotowy.Gdy
szpinak był prawie gotowy, posoliłam i popieprzyłam do smaku. A gdy
woda już praktycznie odparowała dodałam ugotowany
makaron. Całość wymieszałam i chwilę podgrzałam. Wyłożyłam na talerz dodając nieco
sera pleśniowego do smaku. Do sosu nie dodawałam żadnego
serka,
śmietany czy
jogurtu, ale oczywiście można.
Całość prezentowała się ładnie i przede wszystkim było smaczne. Generalnie nie przepadam za
szpinakiem, ale w takiej formie wraz z
serem pleśniowym było super.
Do
szpinaku można dodać
serka mascarpone - będzie kremowy sos, albo
jogurtu naturalnego - wtedy też będzie sos, ale dietetyczny, a przy użyciu
makaronu pełnoziarnistego będzie to bankowo dietetyczne danie. :)Smacznego!