ßßß Cookit - przepis na MAKARON ZE SZPINAKIEM I ZIELONĄ SOJĄ (EDAMAME)

MAKARON ZE SZPINAKIEM I ZIELONĄ SOJĄ (EDAMAME)

nazwa

Wykonanie

Edamame to nazwa zielonych, niedojrzałych ziaren soi, które można kupić w strąkach lub już wyłuskane. Popularne są w Japonii i Chinach, a coraz bardziej w USA.
Rzeczywiście, soja w tej postaci jest wyjątkowa smaczna i praktycznie nie trzeba jej doprawiać. Wystarczy ugotować wodzie z solą i po prostu pałaszować. Pycha!
Dodałam ją do tak prostego dania jak makaron ze szpinakiem i tofu. Połączenie okazało się wyjątkowo apetyczne. Warto spróbować i przekonać się na własnym talerzu.
Składniki:
1 opakowanie makaronu rurki z brązowego ryżu lub innego-ugotować
30 dkg mrożonego krojonego szpinaku
2-3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka soku z cytryny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie mrożonego edamame – gotujemy ok 20 min.
400 g twardego tofu (Extra Firm lub Firm), odciskamy z wody, smażymy na oleju pokrojone w kostkę, lub pokruszone
sól, pieprz, przyprawa warzywna
olej
Wykonanie:
1. Rozmrażamy szpinak i odciskamy wodę
2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek
3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak i resztę składników. Doprawiamy do smaku
Foto: M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/makaron-ze-szpinakiem-i-zielona-soja-edamame