Wykonanie
Fajnie
mieć dostęp do świeżych
owoców morza. Nawet bardzo fajnie, niestety w miejscu w którym mieszkam graniczy to z cudem. Nie raz już udowodniłam, że nawet z mrożonych -można szybko i łatwo zrobić coś pysznego. Pomysł na
kalmary znalazłam u Misia . Wcale nie są gumowate.
Kalmary z
makaronem pyszne, nawet Mała „I” była nimi zachwycona :)Składniki:400g mrożonych
kalmarówPęczek
kolendry3 łyżki
olejuCebula5 ząbków
czosnkuSól i
pieprz do smakuŁyżka
soku z cytryny500g
makaronu (u mnie kokardki)Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo.
Cebulę i
czosnek obieramy i dość drobno siekamy.
Kalmary wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez 3 minuty i odcedzamy Na dużej patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę z
czosnkiem, doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy na średnim ogniu, aż
cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy,
kolendrę i
kalmary, polewamy
sokiem z cytryny. Całość smażymy przez 4 minuty, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i podajemy z ugotowanym
makaronem.