ßßß Cookit - przepis na Mule

Mule

nazwa

Wykonanie

Jakież było moje zdziwienie, gdy w sklepie dwojga imion męskich, na stoisku rybnym, zobaczyłem świeże mule. I to jeszcze w promocji! Pewnie bali się, że im pozdychają:) Nie zastanawiając się długo kupiłem kilogram muli i białe wino. Tak zaopatrzony poleciałem do domu. Mule robiłem po raz pierwszy, więc musiałem znaleźć w Internecie instrukcję obsługi. Dowiedziałem się jak się je czyści i znalazłem kilka różnych przepisów. Zdecydowałem się na najprostszą wersję, ponieważ nigdy wcześniej nie jadłem muli (takich ze słoika nie liczę) i chciałem poznać ich smak.
Mule należy przyrządzić tego samego dnia, którego się je kupiło, ponieważ bardzo szybko się psują. Trzeba je najpierw dokładnie oczyścić nożem i umyć. Do gotowania nadają się tylko takie, które są szczelnie zamknięte. Jeśli mule są otwarte, należy stuknąć muszlą kilka razy o stół i zaczekać minutę. Jak się zamknie, to znaczy, że jest ok. Jeśli nie – należy takie mule wyrzucić. Wyrzucamy też takie, które mają popękane muszle.
Składniki:
świeże mule – 1 kg
białe wino wytrawne – 300 ml
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 1 pęczek
świeża kolendra – 5 gałązek
olej do smażenia
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki (resztą posypiemy gotowe mule) i posiekaną kolendrę. Zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mule i dusimy pod przykryciem około 6-8 minut. W międzyczasie można je raz przemieszać, żeby wszystkie się otworzyły. Mule które się nie otworzą podczas gotowania należy wyrzucić.
Mule układamy na talerzu, polewamy odrobiną sosu (trzeba uważać, żeby nie zagarnąć sosu z dna patelni – może tam być piasek), skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy resztą pietruszki. Doskonale smakują z białym winem.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/11/mule.html