ßßß
Foto: M.BojkoSkładniki:1 kostka tofu (400g)2 szklanki ugotowanej cieciorki6 ugotowanych ziemniaków1 duża cebula2 ząbki czosnkuWykonanie:1. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oleju z przyprawą warzywną, pieprzem, solą, kurkumą.2. Po usmażeniu dodajemy przemielone przez maszynkę lub w robocie kuchennym ziemniaki, cieciorkę i tofu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.Sos szpinakowy:1/3 kostki tofumleko sojoweząbek czosnkusok z cytrynydużą garść szpinakusól, pieprzszczypta zataru (opcjonalnie) dla uzyskania smaku arabskich potraw albo kilka listków świeżej mięty1.Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koniec dodając szpinak.2. Mleka sojowego dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję sosu.3.Podawać na gorące, ugotowane pierogi.Ciasto na pierogi2 szklanki mąki z pełnego przemiału (razowej)2 szklanki mąki białej½ łyżeczki soli¼ szklanki oleju2 szklanki ciepłej wodyWszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde należy dodać wody. Potem rozwałkowujemy porcjami na cienką warstwę i wycinamy kółka, np. szklanką lub kubkiem. Na środek kółek dajemy farsz i zalepiamy pierogi. Z tego przepisu wychodzi ok. 40 pierogów.Gotujemy w lekko osolonej wodzie wkładając tyle pierogów ile zmieści sie na dnie garnka. Kiedy będą ugotowne wypłyną na wierzch.