Wykonanie
Pierogi domowej roboty muszą przynajmniej raz w roku znaleźć się na moim
stole. Tradycyjny farsz został wzbogacony o
cieciorkę (
ciecierzyca, garbanzo, chickpeas).Uprawiana od wieków roślina strączkowa ceniona za zawartość sporej ilości protein i błonnika (2 szklanki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik).Z błonnikiem najlepiej zaprzyjaźnić na dobre, bo pomoże nam w obniżeniu „złego cholesterolu” (LDL), z czego ucieszy się nasze
serce. Błonnik nierozpuszczalny, którego w
ciecierzycy jest sporo, bo ok. 67%, „posprząta” nam dobrze jelito grube…Obrazu zdrowia dopełnia podanie pierożków w sosie
szpinakowym domowej roboty i to bez gotowania.
Foto: M.BojkoSkładniki:1 kostka
tofu (400g)2 szklanki ugotowanej
cieciorki6 ugotowanych
ziemniaków1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuWykonanie:1. Drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek smażymy na
oleju z
przyprawą warzywną,
pieprzem,
solą,
kurkumą.2. Po usmażeniu dodajemy przemielone przez maszynkę lub w robocie kuchennym
ziemniaki,
cieciorkę i
tofu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.Sos
szpinakowy:1/3 kostki
tofumleko sojoweząbek
czosnkusok z cytrynydużą garść
szpinakusól,
pieprzszczypta zataru (opcjonalnie) dla uzyskania smaku arabskich potraw albo kilka listków świeżej
mięty1.Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koniec dodając
szpinak.2.
Mleka sojowego dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję sosu.3.Podawać na gorące, ugotowane pierogi.Ciasto na pierogi2 szklanki
mąki z pełnego przemiału (razowej)2 szklanki
mąki białej½ łyżeczki
soli¼ szklanki
oleju2 szklanki ciepłej
wodyWszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde należy dodać
wody.
Potem rozwałkowujemy porcjami na cienką warstwę i wycinamy kółka, np. szklanką lub
kubkiem. Na środek kółek dajemy farsz i zalepiamy pierogi. Z tego przepisu wychodzi ok. 40 pierogów.Gotujemy w lekko osolonej wodzie wkładając tyle pierogów ile zmieści sie na dnie garnka. Kiedy będą ugotowne wypłyną na wierzch.