Wykonanie
Nie ma co ukrywać robienie pierogów jest zajęciem czasochłonnym dlatego robię pierogi razem z moimi dzieciaczkami i dobrze się przy tym bawimy. Chyba, że mamy babcię która jest specjalistką pierogową wtedy to już w ogóle nie ma problemu. Zwróćmy uwagę jednak na to aby zastąpić
twaróg serem sojowym –
tofu.
Tofu nie zawiera chloesterolu oraz kazeiny, która dodatkowo wpływa na wzrost cholesterolu. Połączenie
mąki razowej i
sera sojowego daje pełnowartościowe
białko.F arsz do pierogów1 kostka
tofu twardego ok. 400g1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2,5 kg
ziemniaków1łyżka
soliPieprz ziołowy do smakuCiasto2 szklanki
mąki z pełnego przemiału – razowej2 szklanki
mąki białej½ łyżeczki
soli¼ szklanki
oleju2 szklanki ciepłej
wody1.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy, następnie bardzo dobrze ugniatamy tłuczkiem do
ziemniaków.2.
Cebulę wraz z
czosnkiem drobno pokroić i z ¼ łyżeczki
soli smażymy na
oleju, pod koniec dodając
pieprz ziołowy i
przyprawę warzywną i starte na tartce o małych oczkach
tofu. Po usmażeniu mieszamy z ugotowanymi
ziemniakami3. Mieszamy dokładnie składniki na ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde należy dodać
wody.
Potem rozwałkowujemy porcjami na cienką warstwę wycinamy kółka np. szklanką lub
kubkiem. Na środek kółek dajemy farsz i zalepiamy pierogi. Z tego przepisu wychodzi ok 60 pierogów.4. Gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie wkładając tyle pierogów ile zmieści sie na dnie garnka, kiedy będą ugotowane wypłyną na wierzch.