ßßß Cookit - przepis na Spaghetti ze szpinakowym pesto

Spaghetti ze szpinakowym pesto

nazwa

Wykonanie

Obiecałam sobie jeść przyzwoicie.
Nie być leniem.
Raczyć swój organizm wartościowymi posiłkami.
Nie jeść przysłowiowych ''śmieci''.
I dobrze mi idzie :)
Najgorzej jest gdy nie ma M, bo dla siebie samej często zwyczajnie nie chce mi się stać przy garach.
Nie raz już zajadałam musli z jogurtem zamiast obiadu.......
I dziś nadszedł ten dzień, gdy nie ma M, a ja z wilczym głodem wpadam do domu...
Na szczęście na targu kupiłam szpinak.
I jak olśnienie spłynęło na mnie: pesto !
Kocham pesto!
Kocham szpinak!
Kocham szybkie obiady!
(2 porcje)
200 g spaghetti 100% durum (lub innego ulubionego makaronu)
spory pęczek szpinaku (możecie też użyć szpinaku mrożonego)
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
65 g pestek słonecznika
pół szklanki startego parmezanu plus odrobina do podania
sól i pieprz
2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu (ja zawsze gotuję al dente).
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Obierz czosnek, drobno posiekaj i podsamaż przez chwilę, uważając, aby nie zbrązowiał (wtedy będzie gorzki!).
Zdejmij czosnek z patelni i wrzuć na nią umyty i osuszony szpinak (wcześniej odłam najtwardsze części łodyżek). Podsmażaj kilka minut, aż zmięknie.
Szpinak i czosnek włóż do pojemnika blendera.
Na tej samej patelni upraż pestki słonecznika, następnie dodaj je do szpinaku.
Dolej 2-3 łyżki oliwy i zmiksuj wszystko na jednolitą pastę. Jesli jest bardzo gęsta możesz dodać jeszcze oliwy lub wody. Dodaj starty parmezan, wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą.
Podawaj z makaronem, posypane startym parmezanem.
Pesto możesz też przechowywać przez kilka dni w zamkniętym słoiczku, w lodówce.
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/03/spaghetti-ze-szpinakowym-pesto.html