ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem

Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

makaron (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz, słonecznik
Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego z pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Do rondelka wlać oliwę, wrzucić czosnek, zamrożony szpinak oraz 2-3 łyżki zimnej wody i dusić całość na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Rozmrożony szpinak odkryć i odparować nadmiar wody. Całość doprawić solą, pieprzem i słonecznik. Lekko przestudzony szpinak wymieszać ze ugotowanym makaronem i wypełnić nim pomidory.
Każdy pomidor nakryć wcześniej ściętym wierzchem. Wypełnione farszem pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nastawić na 200 °C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć. Na koniec posypać tartym parmezanem.
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/08/pomidory-faszerowane-szpinakiem-z.html