Wykonanie
...i tylko ze
szpinakiem. Nie zastosowałem tu żadnych innych
nabiałowo-podobnych udziwnień. :) Po przygotowaniu całego dania, kiedy jest jeszcze ciepłe, można nakładać
kaszę do dowolnych foremek i robić tzw. "babki", które wyglądają na talerzu bardziej efektownie, niż sama rozpaćkana
kasza. :)
Składniki:- pół szklanki
kaszy jaglanej- 20 dag
szpinaku (brykiet)- 1
cebula (ja dodałem 3 małe)- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
pieprz ziołowyPrzygotowanie dania rozpocząłem od rozmrożenia
szpinaku w brykiecie, bo tylko taki miałem pod ręką. Wykorzystałem ok 20 dag, czyli pół opakowania. W międzyczasie, na patelni na
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę wraz
czosnkiem (wg uznania). Ja nigdy nie żałuję sobie
czosnku - dodałem 2 ząbki i 3 małe
cebulki. Gdy brykiet się rozpuści wrzucamy go na patelnię razem do naszych warzyw i podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną. Całość przyprawiamy
pieprzem,
solą oraz
pieprzem ziołowym. Danie jest już gotowe! Smacznego! :)