Wykonanie
Bardzo lubię
szpinak i postanowiłem sprawdzić jak smakowałby w formie kremowej zupy z dodatkiem (a jakże)
kaszy jaglanej. Wyszło super! Postanowiłem nie dodawać do zupy
śmietany, aby rozkoszować się wyłącznie wspaniałym smakiem
szpinaku. ;)Do zupy pasuje
szpinak w formie mrożonego brykietu, ale zdecydowanie lepiej używać świeżych liści. U mnie jednak w zupie zagościł brykiet. :)
Do wykonania zupy potrzebujemy:- ok. 1 litr
bulionu (może być więcej)- 900 g
szpinaku (2 opakowania brykietu po 450 g)- szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej.- 1
cebula- 4 ząbki
czosnku-
sól-
pieprz-
pieprz ziołowy1. Gotujemy
kaszę jaglaną.2. Na odrobinie
oliwy podsmażamy rozmrożony
szpinak wraz z posiekaną
cebulą. Gdy odparuje
woda, dodajemy
bulion oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.3. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie całość blendujemy.4. Dodajemy
kaszę jaglaną oraz
przyprawy (wg uznania) i ponownie blendujemy.