Wykonanie
Coraz częściej zdarza mi się już myśleć o nowalijkach, coraz częściej brakuje świeżych warzyw, a
sałaty i
rzodkiewek ze sklepu nie darzę jeszcze zaufaniem. W tej sytuacji ratują mnie (choć już nie na długo) zapasy mrożonek przygotowywanych na bieżąco poprzedniego lata.Mam wspaniały
szpinak, który przygotowuję bardzo prosto, szybko i klasycznie. Mrożony nadaje się idealnie, ale i świeży,
młody bardzo lubię przyrządzać w ten sposób.Składniki (na 1-2 porcje):jedna – dwie łyżki
masła1/2 malutkiej
cebuli1/2 ząbka
czosnkuok. 100g
szpinaku (rozmrożonego w liściach lub świeżego, dokładnie opłukanego)
sólświeżo zmielony
pieprzNa patelnię wrzucić
masło,
cebulę,
czosnek i małą szczyptę
soli; smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.Dorzucić
szpinak (mrożony delikatnie odcisnąć z
wody i posiekać), mieszać, aż całość będzie bardzo gorąca, a nadmiar
wody odparuje.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.