Szpinak na maśle z cebulą i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Coraz częściej zdarza mi się już myśleć o nowalijkach, coraz częściej brakuje świeżych warzyw, a sałaty i rzodkiewek ze sklepu nie darzę jeszcze zaufaniem. W tej sytuacji ratują mnie (choć już nie na długo) zapasy mrożonek przygotowywanych na bieżąco poprzedniego lata.
Mam wspaniały szpinak, który przygotowuję bardzo prosto, szybko i klasycznie. Mrożony nadaje się idealnie, ale i świeży, młody bardzo lubię przyrządzać w ten sposób.
Składniki (na 1-2 porcje):
jedna – dwie łyżki masła
1/2 malutkiej cebuli
1/2 ząbka czosnku
ok. 100g szpinaku (rozmrożonego w liściach lub świeżego, dokładnie opłukanego)
sól
świeżo zmielony pieprz
Na patelnię wrzucić masło, cebulę, czosnek i małą szczyptę soli; smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Dorzucić szpinak (mrożony delikatnie odcisnąć z wody i posiekać), mieszać, aż całość będzie bardzo gorąca, a nadmiar wody odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2012/03/szpinak-na-masle-z-cebula-i-czosnkiem.html