Wykonanie
Był weekend i był wypasiony obiad. Aaahh, miło to wspominam, porządnie i smacznie się objedliśmy. Co prawda planowałem na ten dzień lekką przekąskę w postaci bruschetty, ale w natłoku pracy o tym zapomniałem i zgłodniałem. A że weekend był to mogliśmy nieco więcej fajnych rzeczy zrobić. Tak więc powstały właśnie te rolady z
polędwiczki, do tego - jako kolejne danie - klops nadziewany w
sosie grzybowym i
ziemniaki boulangère. Prawdziwym
hitem były właśnie te
ziemniaki. Niby prosta rzecz: krojone w talarki i pieczone w
bulionie. Ale po wchłonięciu tego
bulionu były po prostu fantastyczne! Ale
póki co zostajemy przy polędwiczce. Klops i
ziemniaki w kolejnych wpisach.duża polędwiczka wieprzowa200 g świeżych liści
szpinaku100 g
sera fetacebulaząbek
czosnkumasło i
olej do smażenia
sól,
pieprz3/4 szklanki
bulionuSzpinak myjemy.
Cebulę i
czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Cebulę podsmażamy przez jakieś 2 minuty na
maśle z dodatkiem
oleju (na dużej patelni). Dodajemy
czosnek i liście
szpinaku, doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy często mieszając aż
szpinak znacznie się zmniejszy i cała
woda, która pozostała po myciu
szpinaku wyparuje. Zostawiamy do ostygnięcia.Z
polędwiczki wycinamy błony t tłuszcz. Teraz nacinamy
polędwicę. Nie bardzo wiedziałem jak to opisać, więc pokazuję na zdjęciach.
Chodzi o to, żeby z jednej strony naciąć polędwiczkę wzdłuż do połowy głębokości. Przekręcamy i nacinamy z drugiej strony, ale w innym miejscu. Również wzdłuż, ale tak przy krawędzi, jakieś 2 cm od każdego
boku. Rozchylamy nacięte płaty
mięsa. Robimy to po to, żeby polędwiczka zwiększyła swoją objętość. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do
mięsa.
Fetę kroimy w niewielką kostkę. Połowę
szpinaku rozkładamy na
mięsie, nakładamy
ser i przykrywamy resztą
szpinaku. Ostrożnie zawijamy w rulon (zaczynając od dłuższego
boku). Z wierzchu posypujemy
solą i
pieprzem, obwiązujemy nicią kuchenną i krótko obsmażamy ze wszystkich stron na niewielkiej ilości
oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy
bulionem.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)