ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Były już muszle ze szpinakiem i fetą, teraz pora na kolejną zieloną przystawkę. Przyznam, że jej smak mnie zaskoczył - spodziewałam się, że nie będzie na tyle zaskakująca, by ją powtórzyć. Smak jajek faszerowanych szpinakiem zaskoczył mnie tak bardzo, że ukochane jajka z pieczarkam i zyskały poważną konkurencję. Na ten moment są w gronie moich ulubionych przystawek. Polecam wypróbowanie! Przepis znalazłam na blogu Wiosenki.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- duża garść świeżych liści szpinaku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka masła,
- 1 płaska łyżka majonezu.
W czasie gotowania jajek, na rozgrzanym na patelni tłuszczu (maśle i oleju) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, wrzucamy umyte liście szpinaku. Podsmażamy do momentu zmniejszenia objętości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół (wzdłuż). Wydrążamy żółtka, umieszczamy w misce. Dodajemy szpinak z patelni. Miksujemy za pomocą blendera - do połączenia składników. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Faszerujemy połówki białek. Gotowe jajka umieszczamy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/06/jajka-faszerowane-szpinakiem.html