Wykonanie
Spanakopita to greckie rożki ze
szpinakiem z
ciasta filo. U mnie wersja zwinięta jak naleśniki ponieważ to ciasto za bardzo mnie stresowało i w obawie, żeby nie wyschło jak zacznę ciąć rożki, zdecydowałam się je po prostu zwinąć. Czasami widuję przepisy, które sugerują użycie
ciasta filo lub francuskiego i muszę tu dokonać porównania.
Ciasto francuskie jest o wiele łatwiejsze, nie wymaga smarowania
masłem i nie zmusza nas także do pilnowania temperatury. Natomiast filo nie może być moim zdaniem pieczone w wyższej niż 160 stopni (przynajmniej w moim piekarniku) i musi być koniecznie posmarowane
masłem. Ale smak filo jest zupełnie inny a jedyne co ich łączy to chrupkość.
Francuskie ciasto jest bardziej dostępne, można je kupić w każdym supermarkecie a filo tylko okazyjnie. Przynajmniej na prowincji:))
Składniki:2 duże
cebule1 ząbek
czosnku500 g
szpinaku, może być mrożony115 g
fetysól i
pieprz450 g
ciasta filo340 g roztopionego
masłaolej do posmażenia
Cebulę pkroić,
czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na
oleju, mieszając, aż się zeszkli. Dodać
szpinak i podsmażać około 10 minut. Dodać
fetę i dokładnie wymieszać. Jeden arkusz filo przekroić na pół, posmarować rozpuszczonym
masłem i przykryć drugą połową, również posmarować
masłem. Wzdłuż jednego brzegu rozłożyć nadzienie i zwinąć jak naleśniki. Posmarować rulon
masłem, układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 40 min. Najlepiej smakują na ciepło.Smacznego:)