Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam zaszaleć (hehe) i zrobić coś naprawdę szybkiego, czyli
makaron ze
szpinakiem.Składniki
banalne, bez zbędnego kombinowania, czekania, tylko krótko i na temat.Najważniejsze, że PO, nie mam wielu naczyń do mycia, ale ciii;pPrzygotowanie: 30 minKoszt: około 10 złSkładniki:
szpinak 400 g
makaron penne lub spaghettiśrednia
cebula lub dwie małe
czosnek, 4-5 ząbków
oliwa z oliweksól,
pieprzziołaser pleśniowyposiekana
marchewka dla ozdoby
Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno posiekaną
cebulę, podsmaż ją chwilę, aż lekko się zarumieni, dodaj ząbki
czosnku, najlepiej je rozgnieść z prasce, będzie intensywniejszy smak i aromat.W tym momencie pomyśl o
makaronie, do osolonej
wody wrzuć
makaron i gotuj około 8 min, albo jak podaje producent, al dente będzie najbardziej smaczny. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę
oliwy do
wody,
makaron wówczas się nie skleja, czasem go zabarwiam na żółto dodając
curry, około łyżeczki, nieco inny smak i kolor, wygląda nieźle;DWracając do
cebulki i
czosnku, jak już się zarumienią, wrzuć na patelnie
szpinak ( rozmrożony!!) i wymieszaj składniki, przypraw wedle smaku
solą,
pieprzem,
ziołami, jak kto lubi;) no i troszkę go podsmaż, mieszając od czasu do czasu...Ja
daję mu jakieś 10 minut na patelni.Odcedzony
makaron zmieszaj ze
szpinakiem lub ułóż osobno na talerzu. Na sam koniec dodaj
sera pleśniowego, na przykład z
pieprzem dla dodatkowego smaku. Posyp
marchewką dla koloru. Tyle, a teraz spójrz na zegarek i zobacz jak szybko udało Ci się przygotować dobry, tani posiłek;))Smacznego;))