ßßß
Składniki:- szklanka kaszy jaglanej- 450 g kalafiora- 200 g szpinaku- dwa ząbki czosnku- cebulka- garść otrąb pszennych- sól, pieprz, natka pietruszkiKaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (na małym ogniu aż wchłonie całą wodę). Przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia.Szpinak kroimy. Cebulkę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Jak cebulka bedzie szklista, dodajemy szpinak, sól i pieprz i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu.Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, kalafiora rozdrabniamy widelcem lub "tłuczkiem" do ziemniaków. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, doprawiamy do smaku i formujemy małe kotleciki. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut.U mnie zjedzone z sałatką caprese.SMACZNEGO!!!