ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKIE KLOPSY RYŻOWE Z WARZYWAMI

WEGAŃSKIE KLOPSY RYŻOWE Z WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

szklanka ugotowanego ryżu
duża cebula
mała czerwona papryka
duży pomidor
sól, pieprz, papryka w proszku
olej, łyżka oliwy
2 łyżk tartej bułki
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Gdy już są miękkie, dodaję obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Wsypuję pieprz i paprykę. Dodaję podsmażone warzywa do ugotowanego ryżu wraz z łyżką oliwy i olejem, na którym się smażyły. Dosypuję tartą bułkę , wyrabiam i doprawiam do smaku. Zostawiam masę na ok. pół godziny,żeby się lepiej związała.
Po tym czasie formuję okrągłe klopsiki. Ponieważ nie ma jajka związującego masę, nie smażę ich na patelni, bo mogą się rozpaść. Kładę na wysmarowanym olejem talerzu i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 7 min na 700 W. Można je też zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym- tak długo, aż się zwiażą.
Wegance smakowały – Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/weganskie-klopsy-ryzowe-z-warzywami