Wykonanie
szklanka ugotowanego
ryżuduża
cebulamała
czerwona paprykaduży
pomidorsól,
pieprz,
papryka w proszku
olej, łyżka
oliwy2 łyżk
tartej bułkiNa patelni z rozgrzanym
olejem podsmażam drobno pokrojoną
cebulę i
paprykę. Gdy już są miękkie, dodaję obranego ze skórki i pokrojonego
pomidora. Wsypuję
pieprz i
paprykę. Dodaję podsmażone warzywa do ugotowanego
ryżu wraz z łyżką
oliwy i
olejem, na którym się smażyły. Dosypuję
tartą bułkę , wyrabiam i doprawiam do smaku. Zostawiam masę na ok. pół godziny,żeby się lepiej związała.Po tym czasie formuję okrągłe klopsiki. Ponieważ nie ma
jajka związującego masę, nie smażę ich na patelni, bo mogą się rozpaść. Kładę na wysmarowanym
olejem talerzu i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 7 min na 700 W. Można je też zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym- tak długo, aż się zwiażą.Wegance smakowały – Smacznego !