Wykonanie
Co za Meksyk ! Wielka bomba energetyczna, wielki obiad, wielka patelnia. To przecież
kurczak się czai. Trzeba najeść się do syta. Znaczy .. nie powstrzymacie się. Dobre nawet z kroplą
sosu sojowego, ot co!Warzywa też wesoło mrugają.
Składniki (na 3 porcje):
filet z kurczaka (ok. 300 g)1 czerwona lub biała
cebula1 torebka
ryżu dzikiego (100 g)1
czerwona papryka1 średni
pomidor5 łyżek
kukurydzy konserwowejsól,
pieprzpapryka w proszku (słodka & ostra)1 łyżka
olejuUgotuj
ryż na sypko.
Pierś kurczaka umyj, usuń białe części (tłuszcz). Pokrój w kostkę i zamarynuj
solą,
pieprzem, słodką oraz
ostrą papryką.
Cebulę posiekaj w kosteczkę,
paprykę w paseczki.
Pomidora obierz ze skórki (zrób dwa płytkie nacięcia na grzbiecie, a następnie zalej
pomidora wrzątkiem i trzymaj go tam przez 60 sekund - teraz skórka powinna łatwo zejść) i także pokrój w kostkę.
Kurczaka podsmaż na 1 łyżce
oleju. Dodaj
cebulę, a gdy się zeszkli wrzuć
paprykę. Po chwili dodaj
pomidora i
kukurydzę i duś około 10 minut. Po tym czasie wymieszaj na patelni z
ryżem i podawaj.
Wartość Kaloryczna 350 kcal (1 porcja)
Białko 28,3 gWęglowodany 36 , 7 gTłuszcz 8 , 8 g