Wykonanie
Nareszcie można kupić
pomidory dojrzałe na słońcu, pyszne i pachnące. Robić z nich sałatki, zupy i sosy… Napawać się ich smakiem i zapachem ! Postanowiłam zrobić risotto z
pomidorami. Jak już pewnie wspomniałam, na kuchni tv lubię ogladać program ” Kuchnia jak życie” prezentujacy dania regionalne z różnych zakątków Europy. Gdy pokazywano Włochy, dowiedziałam sie , że w risotto nie są najważniejsze składniki , tylko dobry rosół i
białe wino, które dodaje się w czasie gotowania. Podaję przepis:1 i ½ szklanki
ryżu ( najlepiej okrągłego)2-3
pomidorycebulapaprykasól,
pieprz ziołowy,
bazyliaok. 2, 5 szklanki rosołu½ szklanki
białego winaoliwa lub
olejNa
oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę
cebulę i drobno pokrojoną
paprykę. Wsypujemy
ryż, solimy, mieszamy dokładnie. Zalewamy szklanką rosołu i pilnujemy, kiedy wyparuje, mieszając od czasu do czasu. Wtedy dolewamy, powtarzając tę czynność w razie potrzeby. Po ok. 20 minutach dodajemy sparzone, obrane i pokrojone
pomidory oraz
białe wino ,
bazylię i
pieprz ziołowy. Gotujemy do miękkosci
ryżu i wyparowania płynów ( ok. pół godziny). Smacznego!