ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

nazwa

Wykonanie

Lekka, bezmięsna wersja leczo, albo może raczej wariacja na temat leczo. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, a potem to już tylko chwila i wielki gar, pełen dobroci czeka. Danie idealne na obiad i na kolację. Lekkie, ale bardzo sycące zarazem. Jeżeli wolicie wersję z mięsem, zajrzyjcie tutaj .
Składniki:
2 średnie cukinie
1 kg pomidorów
2 cebule
2 papryki
1 łyżeczka oleju
zioła (tymianek, bazylia)
sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć. Cebulę posiekać. Cukinie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory naciąć na górze w krzyżyk, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili wylać wrzątek i wlać zimną wodę. Pomidory wyjąc i zdjąć z nich skórkę a następnie miąższ pokroić w kostkę.
W dużym garnku podgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Dodać wszystkie warzywa i wlać dosłownie 1 - 2 łyżki wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie (nie zajmuje to dużo czasu). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/07/Leczo-z-cukinii.html