Wykonanie
Lekka, bezmięsna wersja leczo, albo może raczej wariacja na temat leczo. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, a
potem to już tylko chwila i wielki gar, pełen dobroci czeka. Danie idealne na obiad i na kolację. Lekkie, ale bardzo sycące zarazem. Jeżeli wolicie wersję z
mięsem, zajrzyjcie tutaj .
Składniki:2 średnie
cukinie1 kg
pomidorów2
cebule2
papryki1 łyżeczka
olejuzioła (
tymianek,
bazylia)
sól,
pieprzWykonanie:Warzywa umyć.
Cebulę posiekać.
Cukinie obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w kostkę.
Pomidory naciąć na górze w krzyżyk, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili wylać wrzątek i wlać zimną
wodę.
Pomidory wyjąc i zdjąć z nich skórkę a następnie miąższ pokroić w kostkę.W dużym garnku podgrzać
olej. Wrzucić posiekaną
cebulę i chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Dodać wszystkie warzywa i wlać dosłownie 1 - 2 łyżki
wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie (nie zajmuje to dużo czasu). Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
ziołami.