Wykonanie
Kiedy zobaczyłam, że mam w domu
paprykę w czterech rożnych kolorach, zrobiłam z niej salatkę, którą często jadamy do grilla. Robię ją w sierpniu i wrześniu, kiedy są najlepsze
pomidory i
papryka oraz swieżo ukiszone
ogórki. Jest pyszna i pełna witamin :SALATKA
PAPRYKOWO-POMIDOROWApo pół czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej
papryki2
cebule4-5
pomidorów3
ogórki kiszone3 łyżki soku z
kiszonych ogórków3 łyżki
oliwysól,
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskie,
bazyliaPaprykę kroimy w paski, dodajemy pokrojoną w plasterki
cebulę. Solimy, po kilku minutach dodajemy pokrojone w
pomarańczkę pomidory i plasterki
ogórków kiszonych.Posypujemy
pieprzem ziołowym,
bazylią i
ziołami prowansalskimi, polewamy
sokiem z
kiszonych ogórków i
oliwą. Mieszamy i zostawiamy kilka minut w chłodnym miejscu.Najlepsza jest do dań z grilla, ale pasuje też do
wędlin albo jako dodatek do obiadu. Smacznego!