Wykonanie
Danie wykonałam "na szybko" na prośbę
męża , który zapragnął jednogarnkowego obiadu na bazie warzyw i
ryżu. Szczerze... poszło sprawnie, nawet się nie przepracowałam :PSKŁADNIKIporcja dla 2 osób:szklanka sypkiego
ryżuolej lub
oliwa do smażeniaduża biała
cebula3-4
pieczarki150g
fasolki szparagowejduża
czerwona paprykapodwójna
pierś z kurczakasól,
pieprz,
paprykaRyż gotujemy al dente ,odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i zostawiamy aż obcieknie z
wody.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, doprawiamy oraz smażymy na
oleju lub
oliwie. Po zarumienieniu przekładamy do osobnej miseczki.Na tłuszczu, który został po
mięsie podduszamy
cebulkę posiekaną w kosteczkę oraz plasterki
pieczarek. Zwiększamy ogień, dodajemy
fasolkę i pokrojoną
paprykę a następnie wszystko smażymy do chwili gdy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozprażone).Na patelni typu
wook rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, a następnie wsypujemy przygotowany wcześniej
ryż i kawałki
kurczaka. Wszystko smażymy na dużym ogniu (ciągle mieszając) przez około 5 minut, aż
ryż lekko się zarumieni. Dodajemy usmażone warzywa,doprawiamy, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.Danie podajemy gorące, prosto z patelni.SMACZNEGO