Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
woda 200 mililitrów
drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
mąka 300 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
cebula 3 sztuk
oliwa według uznania
pieczarki 350 gramów
pomidory konserwowe 1 puszka
wędlina 200 gramów
ser żółty 200 gramów
oliwki według uznania
oregano 1 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:Ciasto: lekko podgrzać
polowe wody, dodać
drożdże, wsypać
cukier i wymieszać, aż się
drożdże rozpuszczą. Z przesianej
maki usypać kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, wlać
drożdże i wymieszać z częścią
mąki. Wlać resztę
wody,
oliwę, wsypać
sól, zamieszać, a gdy
mąka wchłonie płyny zagniatać ciasto rękami 10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Farsz: oczyszczone, pokrojone w talarki
cebule podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach
oliwy, lekko posolić. Oczyszczone, pokrojone w plasterki
pieczarki wrzucić na gorącą patelnię, odparować, dodać łyżkę
oliwy, usmażyć je na złoty kolor i posolić. Osaczone z zalewy
pomidory drobno pokroić i włożyć do osobnego naczynia. Dowolną
wędlinę pokroić w szerokie paski.
Ser zetrzeć na wiórki.Na środku posmarowanej
oliwą formy położyć kulę ciasta, rozpłaszczyć ja ręką, a
potem równomiernie rozprowadzić po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien
mieć 5-6 mm grubości, a trochę grubszej 7-8 mm. Wylepić rant lub podnieść palcami brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód. Rozłożyć równomiernie składniki:
pomidory,
cebulę,
pieczarki,
wędlinę,
oliwki albo
kapary, posypać
ziołami i
serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż brzeg się wyraźnie zrumieni, a
ser stopi (ok. 20 minut). Po wyjęciu pokroić na porcje i od razu podawać. Na
stole postawić
paprykę,
pieprz oraz
sól.Uwagi:Według tego przepisu można przygotować każde ciasto do pizzy.Do ciasta można dodać odrobinę suszonych
ziół:
oregano,
tymianek,
bazylię - będzie aromatyczne i smaczniejsze.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: