ßßß Cookit - przepis na Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 200 mililitrów
drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
mąka 300 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
cebula 3 sztuk
oliwa według uznania
pieczarki 350 gramów
pomidory konserwowe 1 puszka
wędlina 200 gramów
ser żółty 200 gramów
oliwki według uznania
oregano 1 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Ciasto: lekko podgrzać polowe wody, dodać drożdże, wsypać cukier i wymieszać, aż się drożdże rozpuszczą. Z przesianej maki usypać kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, wlać drożdże i wymieszać z częścią mąki. Wlać resztę wody, oliwę, wsypać sól, zamieszać, a gdy mąka wchłonie płyny zagniatać ciasto rękami 10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Farsz: oczyszczone, pokrojone w talarki cebule podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy, lekko posolić. Oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki wrzucić na gorącą patelnię, odparować, dodać łyżkę oliwy, usmażyć je na złoty kolor i posolić. Osaczone z zalewy pomidory drobno pokroić i włożyć do osobnego naczynia. Dowolną wędlinę pokroić w szerokie paski. Ser zetrzeć na wiórki.
Na środku posmarowanej oliwą formy położyć kulę ciasta, rozpłaszczyć ja ręką, a potem równomiernie rozprowadzić po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, a trochę grubszej 7-8 mm. Wylepić rant lub podnieść palcami brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód. Rozłożyć równomiernie składniki: pomidory, cebulę, pieczarki, wędlinę, oliwki albo kapary, posypać ziołami i serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, aż brzeg się wyraźnie zrumieni, a ser stopi (ok. 20 minut). Po wyjęciu pokroić na porcje i od razu podawać. Na stole postawić paprykę, pieprz oraz sól.
Uwagi:
Według tego przepisu można przygotować każde ciasto do pizzy.
Do ciasta można dodać odrobinę suszonych ziół: oregano, tymianek, bazylię - będzie aromatyczne i smaczniejsze.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11507/Pizza-z-pieczarkami