Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
bakłażany 2 kilogramów
cebula 2 sztuk
mięso wołowe mielone 1 kilogramów
czosnek 4 ząbki
pomidory 5 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
koncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowych
oregano 1 łyżek deserowych
bazylia 1 łyżek deserowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
bułka tarta 6 łyżek stołowych
masło 5 łyżek stołowych
mąka 6 łyżek stołowych
mleko 3 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
jajka 3 sztuk
ser żółty 3 łyżek stołowych
oliwa 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Sparzone
pomidory obrać ze skórki, oczyścić z nasion, pokroić i odsączyć. Oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek drobno posiekać. Umyte, osuszone
bakłażany pokroić w plastry, oprószyć
solą i odstawić na sicie na 60 minut, a gdy puszczą sok opłukać je, lekko odcisnąć i osuszyć. Podsmażyć na
oliwie z obu stron na złoty kolor i osączyć na papierowym ręczniku. Trzymać w cieple.
Cebulę razem z
czosnkiem zeszklić na łyżce
oliwy, dodać
mięso i przesmażyć. Dodać
pomidory i dusić 5 minut. Wymieszać
wino z
koncentratem pomidorowym i wlać do
mięsa. Gotować 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje. Wsypać 2 łyżki
bułki tartej oraz posiekana
natkę, doprawić
ziołami,
sola oraz
pieprzem, wymieszać i wystudzić. Do masy dodać
żółtko oraz 3 ubite
białka i wymieszać.W rondlu stopić
masło, wsypać
mąkę i podsmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne
mleko. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut na małym ogniu, aż beszamel będzie miał konsystencję kremu. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz gałką. Pozostałe
żółtka roztrzepać z połową
sera i wymieszać z
sosem beszamelowym.Żaroodporna formę natłuścić
oliwą, posypać
bułką tartą. Ułożyć warstwę
bakłażanów i ponownie posypać
bułka tartą, wyłożyć masę
mięsno-
pomidorową i jeszcze raz posypać
bułka tartą, a na wierzchu położyć resztę
bakłażanów. Musakę zalać beszamelem, posypać pozostałym
startym serem i piec 50 minut w 185 stopniach na złoty kolor. Nieco przestudzić i pokroić na porcje.Uwagi:
Mięso wołowe można zastąpić
jagnięciną.Musakę można też przygotować wegetariańską: zamiast
mielonego mięsa przyrządzić masę z ugotowanej brązowej
soczewicy i świeżych, lekko przesmażonych
grzybów.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia TureckaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: