ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska moussaka i wspólne gotowanie

Wegetariańska moussaka i wspólne gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu zostałam zaproszona przez Violę (dziękuję bardzo) do wspólnego gotowania i nie mogło mi się przytrafić nic lepszego. Uwielbiam grecką kuchnię, jako wegetarianka, chętnie jadam w greckich restauracjach i szczególnie zachwycona jestem smaczną, rozpływającą się w ustach, smażoną oberżyną.
Nie trzeba było mnie dwa razy prosić, zakasałam rękawy i wyczarowałam pyszną, wegetariańską moussakę. Była tak dobra, że zjedliśmy o wiele za dużo, co ma swoje zalety, darowaliśmy sobie kolację. Robiłam ją pierwszy raz i choć nie jest to szybkie danie, łatwo sobie z nim poradzić. Idealnie nadaje się dla gości, ze spokojem można sobie wszystko przygotować i wstawić do piekarnika tuż przed ich przybyciem. W każdym razie mam zamiar tak zrobić na najbliższą imprezkę.
W wirtualnej kuchni spotkali się (trochę ciasno było, ale daliśmy radę):
Viola autorka bloga Fun & Taste
Asia autorka bloga Kaczodajnia
Bartek autor bloga Facet na Talerzu
Patrycja autorka bloga Czerwień i błękit
Aga autorka bloga Kuchnia z jadalnią
Monika autorka bloga Maxymonium kulinarne
Kasia autorka bloga Bake & Taste
Anna autorka bloga Voyagedegustacje
Dziękuję bardzo, miło było mi Was poznać :-)
Moussaka
3 bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 ml oliwy
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki świeżo posiekanego oregano
2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml mleka
75 g żółtego sera
sól, pieprz
zamiast mięsa mielonego dodałam 3 łyżki kus-kusu – świetnie się sprawdziło (można też użyć granulat sojowy, ale w moim sklepie na wsi nie dostałam)
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć z dwoma łyżkami oliwy. Pomidory obrać ze skórki (jak to zrobić, opisałam tutaj), pokroić na drobne kawałki i dodać do cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i przyprawy. Patelnię zdjąć z ognia. Bakłażany opłukać, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. Plastry bakłażana układać warstwami naprzemiennie z sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp. 220 ˚C (termoobieg 200 ˚C).
Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać startym serem i piec ok. 45 minut.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/06/wegetarianska-mussaka-i-wspolne.html