Wykonanie
Kilka dni temu zostałam zaproszona przez Violę (dziękuję bardzo) do wspólnego gotowania i nie mogło mi się przytrafić nic lepszego. Uwielbiam grecką kuchnię, jako wegetarianka, chętnie jadam w greckich restauracjach i szczególnie zachwycona jestem smaczną, rozpływającą się w ustach, smażoną
oberżyną.Nie trzeba było mnie dwa
razy prosić, zakasałam rękawy i wyczarowałam pyszną, wegetariańską moussakę. Była tak dobra, że zjedliśmy o wiele za dużo, co ma swoje zalety, darowaliśmy sobie kolację. Robiłam ją pierwszy raz i choć nie jest to szybkie danie, łatwo sobie z nim poradzić. Idealnie nadaje się dla gości, ze spokojem można sobie wszystko przygotować i wstawić do piekarnika tuż przed ich przybyciem. W każdym razie mam zamiar tak zrobić na najbliższą imprezkę.W wirtualnej kuchni spotkali się (trochę ciasno było, ale daliśmy radę):Viola autorka bloga Fun & Taste
Asia autorka bloga KaczodajniaBartek autor bloga Facet na TalerzuPatrycja autorka bloga Czerwień i błękitAga autorka bloga Kuchnia z jadalniąMonika autorka bloga Maxymonium kulinarne
Kasia autorka bloga Bake & Taste
Anna autorka bloga VoyagedegustacjeDziękuję bardzo, miło było mi Was poznać :-)Moussaka3
bakłażany1
cebula1 ząbek
czosnku125 ml
oliwy3
pomidory2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżki świeżo posiekanego
oregano2 łyżki świeżo posiekanej
bazylii3 łyżki
masła3 łyżki
mąki300 ml
mleka75 g
żółtego serasól,
pieprzzamiast
mięsa mielonego dodałam 3 łyżki kus-kusu – świetnie się sprawdziło (można też użyć granulat
sojowy, ale w moim sklepie na wsi nie dostałam)
Cebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć z dwoma łyżkami
oliwy.
Pomidory obrać ze skórki (jak to zrobić, opisałam tutaj), pokroić na drobne kawałki i dodać do
cebuli. Dodać
koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać
zioła i
przyprawy. Patelnię zdjąć z ognia.
Bakłażany opłukać, osuszyć, pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej
oliwie. Plastry
bakłażana układać warstwami naprzemiennie z sosem w natłuszczonej formie do zapiekanek. Piekarnik nagrzać do temp. 220 ˚C (termoobieg 200 ˚C).Z roztopionego
masła i
mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją
mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać
startym serem i piec ok. 45 minut.