ßßß Cookit - przepis na MUSSAKA

MUSSAKA

nazwa

Wykonanie

Zostałam zaproszona do wspólnego gotowania w wirtualnej kuchni. Bardzo mnie to ucieszyło i od razu się zgodziłam. Zaprosiła mnie Viola i od niej mam przepis.
Publikacja efektów naszej pracy zaplanowano na sobotę 09 . 06.2012 o godz 11:00.
Gotowali ze mną:
Viola autorka bloga Fun & Taste http://funandtaste.blogspot.co.uk/
Asia autorka bloga Kaczodajnia http://kaczodajnia.blogspot.com/
Bartek autor bloga Facet na Talerzu http://www.facetnatalerzu.pl/
Patrycja autorka bloga Czerwień i błękit http://czerwieniblekit.blox.pl/html
Monika autorka bloga Maxymonium kulinarne http://maxymonium.blogspot.com/
Kasia autorka bloga Bake & Taste http://bakeandtaste.blogspot.com/
Mariola autorka bloga Veggieola http://veggieola.blogspot.com/
MUSSAKA
Składniki:
3 bakłażany
1 cebula
1 ząbek czosnku
125 ml oliwy
400 g mielonej jagnięciny (dałam mieloną szynkę wieprzową)
400 g posiekanych pomidorów z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
3 łyżki masła
3łyżki mąki
300 ml mleka
75 g żółtego sera (dałam około 150g)
sól, pieprz
Bakłażany umyć, osuszyć, i pokroić na plastry około 0,5 cm. Posolić i pozostawić na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie podsmażyć. Wlać do mięsa pomidory wraz z sosem z puszki i koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać zioła i cynamon. Patelnię zdjąć z palnika. Pokrojone bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. W naczyniu do zapiekanek (żaroodpornym) natłuszczonym oliwą układać warstwowo bakłażany i mięso, naprzemiennie. Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać startym serem i piec ok 45 minut w temp. 220st. C (w przypadku termoobiegu 200st. C).
Dziękuję za zaproszenie i wspólną zabawę:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/06/wspolne-gotowanie-mussaka.html