Wykonanie
Zostałam zaproszona do wspólnego gotowania w wirtualnej kuchni. Bardzo mnie to ucieszyło i od razu się zgodziłam. Zaprosiła mnie Viola i od niej mam przepis.Publikacja efektów naszej pracy zaplanowano na sobotę 09 . 06.2012 o godz 11:00.Gotowali ze mną:Viola autorka bloga Fun & Taste http://funandtaste.blogspot.co.uk/
Asia autorka bloga Kaczodajnia http://kaczodajnia.blogspot.com/Bartek autor bloga Facet na Talerzu http://www.facetnatalerzu.pl/Patrycja autorka bloga Czerwień i błękit http://czerwieniblekit.blox.pl/htmlMonika autorka bloga Maxymonium kulinarne http://maxymonium.blogspot.com/
Kasia autorka bloga Bake & Taste http://bakeandtaste.blogspot.com/Mariola autorka bloga Veggieola http://veggieola.blogspot.com/MUSSAKA
Składniki:3
bakłażany1
cebula1 ząbek
czosnku125 ml
oliwy400 g mielonej
jagnięciny (dałam mieloną
szynkę wieprzową)400 g posiekanych
pomidorów z puszki2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżki świeżo posiekanej
natki pietruszki2 łyżki świeżo posiekanej
mięty3 łyżki
masła3łyżki
mąki300 ml
mleka75 g
żółtego sera (dałam około 150g)
sól,
pieprzBakłażany umyć, osuszyć, i pokroić na plastry około 0,5 cm. Posolić i pozostawić na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami
oliwy podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Dodać
mięso, przyprawić
solą i
pieprzem, dokładnie podsmażyć. Wlać do
mięsa pomidory wraz z sosem z puszki i
koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać
zioła i
cynamon. Patelnię zdjąć z palnika. Pokrojone
bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej
oliwie. W naczyniu do zapiekanek (żaroodpornym) natłuszczonym
oliwą układać warstwowo
bakłażany i
mięso, naprzemiennie. Z roztopionego
masła i
mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z
mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać
startym serem i piec ok 45 minut w temp. 220st. C (w przypadku termoobiegu 200st. C).
Dziękuję za zaproszenie i wspólną zabawę:)