Wykonanie
Robiłam już wiele
razy musakę ale nigdy z takim połączeniem przypraw, naprawdę warto spróbować. Nie bójcie się zaryzykować!!!Przepis od Mirci z Wielkiego Żarcia - zmodyfikowany
Składniki:1
bakłażan1
cebula400 gr
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów1 łyżeczka
oreganookoło 1 łyżeczki mielonego
kminkuokoło 1 łyżeczki
cynamonusól,
pieprz2 ząbki
czosnkuoliwa4 ugotowane
ziemniakiNa sos:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 i 1/4 szklanki
mlekasól,
pieprzDodatkowo
ser żółty i odrobina
bułki tartej.Na początku kroimy
bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy
mięso, smażymy mieszając od czasu do czasu tak przez około 20 minut.Dodajemy
pomidory razem z zalewą,
czosnek,
przyprawy (można dać po 1/2 łyżeczki
cynamonu i
kminku, posmakować a w razie konieczności dosypać więcej) i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy
masło dodajemy
mąkę i kiedy zasmażka będzie gotowa pomału dolewamy
mleko energicznie mieszając.Doprowadzamy do zagotowania. Ja zawszę doprawiam sos:
solą i
białym pieprzem, a w tym przypadku dodałam odrobinę
cynamonu i
kminku.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki
ziemniaków,
bakłażana i
mięso – na górze powinien się znaleźć
bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy
serem i odrobina
bułki tartej.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.