Wykonanie
Mussakę robiłam pierwszy raz. Myślałam o niej już wielokrotnie, ale nigdy nie mogłam się zabrać do przygotowania. Przepis ten dostałam od pewnego Greka, z którym miałam przyjemność pracować tego lata. Człowiek ten, ogromnie małomówny, „rozkręcił” się gdy spytałam o najlepszy sposób przygotowania mussaki. Mówił: ” jest wiele sposobów na mussakę, co dom to inaczej, ale moja mama dodawała dudhi”. Uśmiechnęłam się tylko, bo dudhi już troszkę poznałam, wiedziałam jak go użyć i gdzie kupić. Czekałam tylko na okazję i trafiła się kilka dni temu, czytaj: wizyta teściów. Nie wiem jak smakuje ta w Greckiej restauracji, bo nie
jadłam, ale moja była pyszna! Warzywa idealnie puściły
soki, tworząc rewelacyjny sos,
ser złączył warstwy tak, że można było ładnie ją ukroić. Polecam.
SKŁADNIKI:
mięso mielone 800 g
pomidory w puszcze 400 g
ziemniaki 3 duże
bakłażan 2 sztdudhi 1 szt
cebula 1 mała
ser żółty 300 g
czosnek 4 ząbki
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
sól pieprzoregano 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
sos beszamelowy:
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać drobno poszatkowaną
cebulę i zeszklić ją. Po chwili dodać
mięso mielone, Podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz,
paprykę mieloną słodką,
oregano,
zioła prowansalskie oraz
pomidory z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić ok 25-30 minut.W tym czasie
bakłażana pokroić w plastry, obsypać
solą i dostawić na kilka minut aż puści
soki. Dudhi i
ziemniaki umyć, pokroić w krążki- niezbyt grube max pół cm.
Bakłażana, opłukać i osuszyć, podsmażyć na patelni , u mnie grillowa.Dno żaroodpornego naczynia wysmarować
masłem, obsypać odrobiną
bułki tartej. Ułożyć warstwę
ziemniaków i dudhi. Posypać
solą i
pieprzem. Posypać odrobiną
sera żółtego startego. Dodać całe
mięso. Kolejną warstwę
ziemniaków oraz
bakłażana. Ponownie posypać
solą i
pieprzem.przygotować
sos beszamelowy: w rondelku roztopić
masło, dodać
mąkę, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Dodajemy
mleko,
sok z cytryny oraz
przyprawy. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 3-4 minuty.Tak przygotowany sos, wyłożyć do naczynia. Ostatnią warstwą jest tarty
ser. Zapiekankę piec prze 50 minut w temp 180 stopni pod przykryciem lub folią aluminiową.Smacznego