Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
mięso wołowe mielone 400 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
papryka 2,5 sztuk
mleko 0,75 szklanek
żółtka 2 sztuk
ser żółty 50 gramów
masło 3 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
zioła prowansalskie według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Mieszając, smażyć
mięso na rozgrzanej
oliwie, aż zbrązowieje. Dodać oczyszczone, posiekane
cebule oraz
czosnek i smażyć 3 minuty. Wymieszać z oczyszczonymi, pokrojonymi
paprykami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi
pomidorami. Mieszając, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi. Dusić jeszcze 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączone zmielić. Dodać 2 łyżki
masła,
mleko,
żółtka oraz
starty ser (łyżkę odłożyć). Mieszając, doprawić do smaku gałką oraz
pieprzem.
Masłem posmarować naczynie do zapiekania, ułożyć połowę
ziemniaków, a na nich duszoną
wołowinę i przykryć resztą
ziemniaków, robiąc łyżką ozdobne wgłębienia. Całość posypać resztą
startego sera i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: