Wykonanie
Wersji jest mnóstwo, przyrządza się ją na Bliskim Wschodzie, Bałkanach, w Grecji – i z tą ostatnią kojarzy się najczęściej. Istota musaki to
bakłażan lub
cukinia,
pomidory, często
mielone mięso,
ziemniaki i beszamel; wszystko to razem się podpieka – a ja uwielbiam uruchamiać piekarnik w chłodniejsze dni i z przyjemnością do tego namawiam...U mnie o tej
porze roku na wyciągnięcie ręki jest
cukinia, więc przyrządzam tą zapiekankę właśnie tak. To wersja sycąca, wystarczająca za cały obiad, i można ją śmiało podawać bez dodatków.Jeżeli chcielibyście rozłożyć pracę na etapy, możecie sos
mięsny i beszamel ugotować dzień wcześniej i przechować je w lodówce.
Potem należy jedynie przygotować warzywa, ułożyć wszystkie składniki warstwami i zapiec.Kremowa, pomidorowa, treściwa, bardzo wdzięczna.Składniki (na 2-4 porcje):1
cebula (drobno posiekana)1/2 łyżeczki
suszonego oregano2 ząbki
czosnku (drobno posiekanego)350g mielonego chudego
mięsa (np.
szynka wieprzowa)400g
pomidorów z puszki6-7 średnich
ziemniaków3 średnie lub 4 małe
cukiniebeszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki300ml
mlekaszczypta świeżo zmielonej/startej
gałki muszkatołowej na wierzch zapiekanki:2 garście startego dobrego
żółtego serasól,
pieprzoliwa z oliwekszczypta
suszonego oreganoW rondlu o grubym dnie rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, odrobinę
soli i
oregano, mieszać do zeszklenia.Dodać
czosnek, wymieszać, dodać
mięso. Przyprawić delikatnie
solą i
pieprzem i podsmażać mieszając.Gdy nie będzie już widać surowych kawałków
mięsa, dodać
pomidory, przepłukać puszkę odrobiną
wody i dolać do rondla.Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień, aby sos delikatnie, ale wyraźnie bulgotał i dusić 30-40 minut pod przykryciem.Zdjąć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu jeszcze co najmniej 20 minut. Gdyby sos zbytnio odparował, należy dodać minimalną ilość
wody. Jeżeli natomiast będzie zbyt rzadki – gotować tak długo, aż odparuje w odpowiadającym nam stopniu – powinien być gęsty, aby zapiekanka była zwarta i soczysta, ale nie wodnista.Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Ziemniaki (obrać, jeżeli to konieczne) pokroić w dwumilimetrowe plasterki.
Cukinię pokroić w plasterki o grubości pół centymetra.Standardową płaską blachę (blachy) dokładnie natłuścić
oliwą, ułożyć na niej pokrojone
ziemniaki i
cukinię w jednej warstwie, posmarować odrobiną
oliwy, oprószyć
solą i
pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40-50 minut, aż będą wiotkie i prawie ugotowane. Można je też obtoczyć w
mące pszennej i usmażyć na
oliwie.Beszamel :W niewielkim rondlu lub na patelni, na umiarkowanie mocnym ogniu stopić
masło. Dodać
mąkę i od razu energicznie mieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką, aż konsystencja mieszaniny będzie jednolita. Nie zdejmując patelni z ognia wlać na nią większą część
mleka i niezwłocznie mieszać: w tym momencie wydaje się, że zawartość patelni nie ma szansy połączyć się w jednolitą całość, ale przy ciągłym szybkim mieszaniu zamienia się w gęsty, gładki, lśniący, gęstniejący krem. Dodać resztę
mleka i znów dokładnie wymieszać. Beszamel powinien
mieć konsystencję kremu, gęstej
śmietany. Sos pogotować 15-30 sekund – powinien kilka
razy zabulgotać. Dodać
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz – do smaku.Naczynie do zapiekania natłuścić odrobiną
oliwy. Na spodzie ułożyć wszystkie plasterki
ziemniaków, na niewielką zakładkę. Na nie wyłożyć
połowę mięsnego sosu. Następnie – znów na małą zakładkę – połowę plasterków
cukinii, drugą część
mięsnego sosu, na niego pozostałe plastry
cukinii. Na wierzch wyłożyć beszamel, na nim równomiernie rozsypać
żółty ser. Całość oprószyć szczyptą
oregano.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec do odpowiadającego stopnia zrumienienia – ja lubię, kiedy wierzch jest chrupki.