ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka meksykańska z mięsem

Zapiekanka meksykańska z mięsem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe mielone 400 gramów
ziemniaki 600 gramów
cebula 1 sztuk
kukurydza konserwowa 200 gramów
papryczka chili 2 sztuk
pomidory 2 sztuk
jajka 3 sztuk
masło 5 łyżek stołowych
ser żółty 50 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
czosnek 2,5 ząbki
oregano 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Na oliwie zrumienić mięso, dodać oczyszczoną posiekana cebule oraz czosnek i smażyć 3 minuty. Dodać osączona kukurydzę oraz oczyszczone, posiekane papryczki i obrane ze skórki oraz pokrojone na kawałki pomidory. Mieszając, doprawić oregano, sola oraz pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzone - zmielić i wymieszać z masłem, żółtkami oraz pianą ubitą z białek.
Do żaroodpornego naczynia włożyć masę mięsną, a na wierzchu rozłożyć puree ziemniaczane i posypać startym żółtym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Meksykańska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11441/Zapiekanka-meksykanska-z-miesem