ßßß Cookit - przepis na Bałkańska musaka

Bałkańska musaka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj u nas na obiad była bałkańska musaka. Muszę przyznac , że to co nowe nie znaczy złe. Smakowało nam to danie , bakłażany sprawiały ,że smak był niezwykle delikatny , można rzec " rozpływało się w ustach" Musaka w sam raz na niedzielny obiad dla 6 osób.
Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa
- świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)
- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)
- 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz mielony
- 2 małe bakłażany
- 5 większych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g tartego sera żółtego
1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy.
2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.
3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.
4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku )
5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę.
Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C
Smacznego.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/03/bakanska-musaka.html