Wykonanie
Dzisiaj u nas na obiad była bałkańska musaka. Muszę przyznac , że to co nowe nie znaczy złe. Smakowało nam to danie ,
bakłażany sprawiały ,że smak był niezwykle delikatny , można
rzec " rozpływało się w ustach" Musaka w sam raz na niedzielny obiad dla 6 osób.
Składniki:- 1 duża
cebula-
oliwa- świeże
oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)- 3
pomidory świeże (użyłam z puszki)- 2 łyżki
przecieru pomidorowego- 2 ząbki
czosnku-
sól i
pieprz mielony- 2 małe
bakłażany- 5 większych
ziemniaków- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
maki pszennej- 300 ml
mleka- 2
jajka- 180 g
jogurtu naturalnego- 100 g tartego
sera żółtego1.
Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, szklimy
cebulę. Dodajemy
mięso mielone, podsmażamy.2.
Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do
mięsa razem z
przecierem pomidorowym, zmiażdżonym
czosnkiem ,
oregano i
pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.3.
Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na
oliwie. Obrane
ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych
bakłażanów , na nich połowę
ziemniaków. Dodajemy
mięso, na
mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę
ziemniaków ( każdą warstwę solimy i
pieprzymy do smaku )5. Z
masła i
mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym
mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy
jogurt wymieszamy z
jajkami i
startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę.Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 CSmacznego.