Wykonanie
Dziś na obiad proponuję pyszną musakę , z
bakłażanem,
suszonymi pomidorami,
marchewką i
wołowiną. Choć przygotowanie jest dość pracochłonne, smak zrekompensuje nam poświęcony czas . Poza tym można przygotować dużą porcję i odłożyć/zamrozić ją na kolejny obiad :)
Składniki :Musaka :2 spore
bakłażany2 duże
cebule2 spore
marchewki600 g. mielonej
wołowiny6
suszonych pomidorów5 ząbków
czosnku250 g. startego
żółtego seraoliwasól,
pieprztymianek,
oreganopuszka
pomidorów w zalewieBeszamel :3 łyżki
przecieru pomidorowego1 szklanka
mleka2 łyżki
oliwy1/2 kostki
masła1/3 łyżeczki
soli2 czubate łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie :
Bakłażana kroję w centymetrowe plastry, posypuję
solą i odstawiam na kilka minut. Opłukuję , osuszam papierowym ręcznikiem. Smażę na patelni grillowej, odkładam na bok.
Mięso ze szczyptą
soli smażę na suchej patelni, aż będzie rozdrobnione i rumiane, dodaję puszkę z
pomidorami, doprawiam
tymiankiem ,
oregano,
solą i
pieprzem.
Marchew trę na tarce z grubymi oczkami,
cebulę kroję w plastry. Pod przykryciem na niewielkiej ilości smażę
cebulę by się zeszkliła, dodaję
marchew i pokrojone w paseczki
suszone pomidory, doprawiam
solą i
pieprzem. Dodaję posiekane w plasterki ząbki
czosnku , troszkę
tymianku i
oregano.W rondelku rozpuszczam
masło w
mleku.
Przecier pomidorowy mieszam z
oliwą i
mąką, dodaję
sól i energicznie mieszając dodaję do
mleka z
masłem, aż powstanie dość gęsta masa.W posmarowanej
oliwą formie do zapiekanek układam warstwę
bakłażana, warstwę
mięsa, warstwę
cebuli i
marchwi,
bakłażana i na końcu
mięsa. Posypuję
startym serem. Górę dokładnie pokrywam beszamelem, ozdabiam przekrojonymi na pół
pomidorkami koktajlowymi, posypuję lekko
tymiankiem i skrapiam
oliwą. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni C.Podaję gorącą.Przepis autorski.