Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań. Ratatouille. Prowansja na talerzu.Składniki na 4-6 porcji:2
marchewki1
cebula3 ząbki
czosnkuczerwona papryka2
cukinie1
bakłażan1 puszka krojonych
pomidorów1 świeży
pomidorsól i
pieprz, do smakuświeże
zioła (
tymianek,
oregano)4 łyżki
oliwy z oliwekMarchewki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę oraz
czosnek drobno posiekać.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać dwie łyżki
oliwy z oliwek. Wrzucić
marchewkę,
cebulę,
czosnek oraz
paprykę i smażyć ok. 3 minut, aż
cebula się zeszkli. Dodać pokrojone
pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż
marchewka zmięknie.W tym czasie
cukinię oraz
bakłażana pokroić w kostkę.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i posiekać.Na patelni rozgrzać pozostałą
oliwą, wrzucić pokrojone warzywa (poza
pomidorem) i smażyć przez ok. 4 minuty, aż zmiękną. Całość przełożyć do rondla, dodać pokrojonego
pomidora, posiekane
zioła i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić
solą i
pieprzem.Życzę smacznego!