ßßß
Jedno z moich ulubionych dań. Ratatouille. Prowansja na talerzu.Składniki na 4-6 porcji:2 marchewki1 cebula3 ząbki czosnkuczerwona papryka2 cukinie1 bakłażan1 puszka krojonych pomidorów1 świeży pomidorsól i pieprz, do smakuświeże zioła (tymianek, oregano)4 łyżki oliwy z oliwekMarchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić marchewkę, cebulę, czosnek oraz paprykę i smażyć ok. 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż marchewka zmięknie.W tym czasie cukinię oraz bakłażana pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i posiekać.Na patelni rozgrzać pozostałą oliwą, wrzucić pokrojone warzywa (poza pomidorem) i smażyć przez ok. 4 minuty, aż zmiękną. Całość przełożyć do rondla, dodać pokrojonego pomidora, posiekane zioła i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.Życzę smacznego!