Wykonanie
Warzywka, warzywka i jeszcze raz warzywka!Niby takie sobie proste francuskie leczo, a ugłaskało moje podniebienie na calutki dzień. <3
Jadłam je na zimno, na ciepło, z frytkami,
solo i wciąż nie mam go dość.Kolorowo, letnio i prze-pysz-nie!4 duże
pomidory3 strąki
czerwonej papryki3 duże
cebule3 ząbki
czosnku1
cukinia (ok 300g)
oliwa do smażeniapół pęczka
natki pietruszki2 łyżki
ziół dalmatyńskich1 łyżeczka
tymiankusól i
pieprz mielony do smakuNa patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i dorzucamy do
cebuli.Całość szklimy na niewielkim ogniu.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.Wrzucamy na patelnię i dusimy kilka minut.
Pomidory także kroimy w kostkę (ja nie pozbawiam ich miękkiego miąższu) i również umieszczamy na patelni.Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka.
Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka.
Natkę pietruszki drobno siekamy.Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym
ziołami i dokładnie, ale delikatnie wszystko mieszamy.Doprawiamy potrawę
solą i
pieprzem do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut.Gotowe!