Wykonanie
Jesienny czas...jesienna
tarta. Uwielbiam takie wytrawne tarty.
Dynia- chyba w każdym domu już się pojawiła.
Dynia jest obecna w mojej kuchni przez cala zimę...energetyzujący kolor;)Składniki;15 dkg
mąki,7 łyżek
masła,
sól,
cebula,puszka
pomidorów,700 g dyni pokrojonej w kostkę,2 łyżki
przecieru pomidorowego,
tymianek,
oregano,
oliwa,
sól,
pieprz,
cukierWykonanie;Z
mąki,
masła,
soli i 2 łyżek zimnej
wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki.
Cebule obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy na patelnie
cebule, po chwili
dynię.Smażymy około 5 minut.Dodajemy
przecier pomidorowy i
zioła.Następnie dodajemy
pomidory z puszki.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Ciasto wykładamy na foremkę . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wylewamy farsz. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.