ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowo - śmietanowy.

Sos pomidorowo - śmietanowy.

nazwa

Wykonanie

Niedługo wyjeżdżam na dwa miesiące. DWA MIESIĄCE! Kawał czasu więc postaram się tu po nadrabiać przepisami. Tym bardziej że ich ilość zmalała ostatnimi czasy. Wiec do roboty, mniej gadania więcej pichcenia i pisania :D Na pierwszy ogień sos idealnie nadający się do makaronu czy też kotletów lub zrazów z kaszą gryczana.
SKŁADNIKI:
2 cebule
4 pomidory
przecier pomidorowy
śmietana 18 % do zup i sosów 200g.
masło
mąka.
sól, pieprz, cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebule pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Do cebuli dodać pomidory oraz odrobinę wody. Poddusić i gdy pomidory zmiękną dodajemy przecier i całość zblenderować na kremowy sos. Z łyżki masła i łyżki maki robimy zasmażkę I stopnia (jasna) i dodajemy do sosu by zgęstniał, jesli nie jesteście miłośnikami gęstszych sosów możecie pominąć ten etap. Dobrze wymieszać i dodać śmietanę. Na sam koniec doprawić przyprawami do smaku według uznania, natomiast cukru tylko szczyptę. Pamiętajcie pomidory lubią cukier wbrew pozorom, w zupach, sosach, przecierach ;)
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2014/06/sos-pomidorowo-smietanowy.html