Wykonanie
Niedługo wyjeżdżam na dwa miesiące. DWA MIESIĄCE! Kawał czasu więc postaram się tu po nadrabiać przepisami. Tym bardziej że ich ilość zmalała ostatnimi czasy. Wiec do roboty, mniej gadania więcej pichcenia i pisania :D Na pierwszy ogień sos idealnie nadający się do
makaronu czy też kotletów lub zrazów z
kaszą gryczana.
SKŁADNIKI:2
cebule4
pomidoryprzecier pomidorowyśmietana 18 % do zup i
sosów 200g.
masłomąka.
sól,
pieprz,
cukierSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebule pokroić w plastry i podsmażyć na
maśle. Do
cebuli dodać
pomidory oraz odrobinę
wody. Poddusić i gdy
pomidory zmiękną dodajemy przecier i całość zblenderować na kremowy sos. Z łyżki
masła i łyżki
maki robimy zasmażkę I stopnia (jasna) i dodajemy do sosu by zgęstniał, jesli nie jesteście miłośnikami gęstszych
sosów możecie pominąć ten etap. Dobrze wymieszać i dodać
śmietanę. Na sam koniec doprawić
przyprawami do smaku według uznania, natomiast
cukru tylko szczyptę. Pamiętajcie
pomidory lubią
cukier wbrew pozorom, w zupach, sosach, przecierach ;)SMACZNEGO!