Wykonanie
W tak upalny dzień naprawdę nie chce się jeść nic gorącego. Więc oto taka zupa, zimna i orzeźwiająca:)
Składniki : na krem:1 kg bardzo dojrzałych
pomidorów lub 2 puszki
pomidorów krojonych
przecier pomidorowy1
cebula2 ząbki
czosnkukilka łyżek
jogurtu naturalnegogarść świeżej
bazyliioregano,
pieprz,
sól,
cukieroliwa z oliwek na
masło czosnkowe i tosty :
małe masełko2 ząbki
czosnkugarść
pietruszkipieprz,
sólkilka kromek
chlebaNacięte
pomidory włóż do wrzątku i po kilku minutach zdejmij skórkę. Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda z pestkami. Odpadki po pomidorach wyciśnij za pomocą sitka i zachowaj wyciśnięty płyn.
Cebulę i
czosnek pokrój w dowolny sposób, następnie podsmaż na
oliwie. Po kilku minutach dodaj
pomidory sok z
pomidorów, szklanki przecieru oraz 1/4 szklanki
wody. Dodaj świeżą
bazylię, 1 łyżkę
jogurtu naturalnego, 1 łyżkę
oregano, szczyptę
soli,
pieprzu oraz
cukru., Wszystko gotuj około 20 minut a następnie zmiksuj na gładką masę. Zupę pozostaw do wystygnięcia- podawaj zimną lub lekko ciepłą.
Masło i grzanki : Miękkie
masło przełóż do miseczki, dodaj wyciśnięty
czosnek, drobno posiekaną
pietruszkę oraz szczyptę
soli i
pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.Kromki
chleba przypiecz w opiekaczu lub piekarniku , tak aby były chrupkie. Następnie podziel na kilka mniejszych kawałków i posmaruj przygotowanym
masłem.Smacznego :)