Wykonanie
T radycją u mnie w domu jest, że poniedziałek to dzień
pomidorowy. Od dziecka ten dzień kojarzę z zupą
pomidorową. Choć od jakiegoś czasu ta tradycja się zaciera, dziś zupą dnia jest właśnie pomidorowa.Dzisiejszą zupę przygotowałam w Thermomixie. Na wodzie i
bulionie, który przygotowuje się w urządzeniu z konkretnych warzyw, bądź
mięs. Przez to wiemy co jest w naszej "
kostce rosołowej". Wy możecie przygotować zupę na rosole, który został z niedzieli. Zupa ma piękny,
pomarańczowy kolor.Składniki (ok.4 porcji):
80 g
cebuli1-3 ząbki
czosnku30 g
masła700 g
pomidorów obranych lub
pomidorów z puszki1 łyżka
bulionu TM1/2 - 1 łyżeczki
soli ziołowej1 łyżeczka
cukru2-3 szczypty
pieprzu1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oregano500 g
wodyposiekana
pietruszka3 kromki
chlebaDo naczynia miksującego wkładamy
cebulę i
czosnek, rozdrabniamy 3s/obr.5. Zgarniamy składniki na dno i dodajemy
masło. Dusimy 2,5 minuty/Varoma/obr.2. Następnie dodajemy
pomidory (pokrojone) i wszystkie inne składniki, z wyjątkiem
wody. Gotujemy 10 minut/100'C/obr. 2. Następnie miksujemy. Dolewamy
wodę i gotujemy jeszcze przez 5 minut/100'C/obr.2. Zupę podajemy posypaną
natką pietruszki. Przed podaniem zupy, robię z
chleba grzanki i podaję wraz z zupą.
Wersja normalna:Składniki:80 g
cebuli1-3 ząbki
czosnku30 g
masła700 g
pomidorów obranych lub
pomidorów z puszki1/2 - 1 łyżeczki
soli ziołowej1 łyżeczka
cukru2-3 szczypty
pieprzu1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oregano500 g rosołuposiekana
pietruszka3 kromki
chlebaCebulę i
czosnek drobno siekamy i wrzucamy do garnka, na rozgrzane
masło. Musimy je zeszklić. Następnie dodajemy
pomidory (pokrojone) i wszystkie inne składniki. Dusimy. Dolewamy
wodę, gotujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Następnie przy użyciu blendera miksujemy. Zupę podajemy posypaną
natką pietruszki. Przed podaniem zupy, robię z
chleba grzanki i podaję wraz z zupą.