Wykonanie
Scroll down for English
Pomidory można zaserwować na wiele sposobów, ten jest jednym z moich ulubionych. Dziś przepis na
pomidory confi czyli
pomidory konfitowane.Możemy je przygotować gdy jest sezon na
pomidory. Ja nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam je już teraz, bo je uwielbiam, i były mi potrzebne do innego przepisu.
Pomidory confit są pyszne, idealne jako przekąska lub przystawka, zrobione w ten sposób mają wiele zastosowań. Mają bardzo silny i słodki smak, są doskonałe do
makaronu, do bruschett ów czy
owoców morza.Słowo "confit" pochodzi od francuskiego czasownika "confire", co oznacza zachowanie:
mówi się "confit" na wszystkie preparaty z
owoców i warzyw doprawiane
cukrem lub
octem, które wymagają długiego czasu gotowania lub pieczenia na małym ogniu.Zapraszam ;-)
Składniki:500 g
pomidorków koktajlowych2 łyżki
cukrusól i
pieprztymianek2-3 ząbki
czosnkuoliwa z oliwekoregano do smakuPrzygotowanie:Kroimy
pomidory wzdłuż na pół. Układamy na blasze, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Posypujemy
ziołami,
czosnkiem i skrapiamy
oliwą.
Pieczemy w temperaturze 140 °C w statycznym piecu przez 120 minut, aż
woda wyparuje z
pomidorów. Staną się lekko prażone ale nie suszone.Przechowywujemy
pomidory confit w lodówce przykryte folią w szczelnym pojemniku lub słoiku przez 3 dni. Nie zalecam zamrażania.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTomato ConfitIngredients:500 g cherry tomatoes2 tablespoons sugarsalt and pepper thyme2-3 cloves of garlic
olive oil
oregano to tastePreparation:Cut tomatoes in half lengthwise. Arrange on a baking
tray, season with salt, pepper and sugar. Sprinkle with herbs, garlic and sprinkle with
olive oil.Bake at 140 ° C in a static oven for 120 minutes until the water has evaporated from the tomatoes. They will be lightly toasted but not dried.Confit tomatoes kept here in the refrigerator in a sealed foil-covered container or jar for 3 days. I do not recommend freezing.