Wykonanie
Hiszpański chłodnik ze świeżych
pomidorów,
migdałów,
czosnku i
oliwy z oliwekGazpacho to zupa ze świeżych
pomidorów wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania. Klasycznie podaje się ją z różnymi dodatkami m.in.
ogórkiem,
papryką,
cebulką. Moja ulubiona wersja jest z
migdałami. Na gorące dni to mój numer jeden. Orzeźwia, wzmacnia, a do tego jej smak jest rewelacyjny. Słodko-kwaśne i aromatyczne
pomidory, przełamane są tu
łagodnymi migdałami z dodatkiem
czosnku, dla mnie doskonałość. Gorąco polecam!
Dla 6 osób (ok.2 l) przygotuj:2 kg dojrzałych, pachnących
pomidorów (najlepsze są
malinowe)1 garść
migdałów1 ząbek
czosnku1 garść miękiszu z
pszennej bułki (biała część)1 dużą łyżkę
octu winnego1 małą łyżkę
cukru1 małą łyżkę
soli1 małą łyżkę świeżo mielonego
pieprzu4 duże łyżki
oliwy z oliwekDo przybrania:1 garść posiekanych
migdałów1 garść świeżych listków
oregano, lub
tymianku3 duże łyżki
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprzPomidory sparz we wrzątku i obierz se skórki. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.Do miksera wrzuć
bułkę i
migdały, następnie zmiel je drobno. Dodaj 3 chochle kremu z
pomidorów i zmiksuj całość. Następnie przelej zawartość miksera do pozostałej części
pomidorów. Dopraw zupę drobno posiekanym
czosnkiem,
solą,
pieprzem,
cukrem,
octem i
oliwą z oliwek. Wymieszaj, spróbuj czy nie trzeba doprawić bardziej. Wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Smaki się przegryzą, a zupa nabierze odpowiedniej temperatury. Jeśli chcesz ją podać od razu, możesz schłodzić ją kostkami
lodu.
Przed podaniem udekoruj każdy talerz z gazpacho grubo posiekanymi
migdałami,
oliwą z oliwek i świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego!