Wykonanie
Doczekałam się pierwszego blogowego wystąpienia publicznego :)Chętnych zapraszam do poczytania o mnie : Bloger tygodnia.
Słynna potrawa dziś w naszej sezonowej kuchni.Danie konieczne do zrobienia w sezonie
bakłażanów,
pomidorów i
kabaczków!To moja wolna interpretacja tej potrawy, sprawdźcie czy udana :)Nie szukałam specjalnie przepisu, puściłam
wodze fantazji ;)1 średni
bakłażan1 średnia
cukinia4 duże
pomidory1 mała
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprzoliwa do smażenia2-3 łyżeczki
suszonego oraganokilka gałązek
tymianku1/2 łyżeczki
cynamonu250 ml gęstego
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
masłaPrzygotowujemy naczynie żaroodporne w którym będziemy układaćwarzywa a
potem zapiekać.Dobrze aby warzywa miały zbliżoną średnicę, wtedy łatwiej je kroić i układać.
Najpierw przygotowujemy sos który ułożymy na die naczynia - siekamy w kosteczkę
cebulę i 1 ząbek
czosnku, szklimy na łyżce
oliwy, zalewamy przecierem, dodajemy łyżeczkę
oregano,
masło,
cynamon i
tymianek. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.Wykładamy sos na dno naczynia.Kroimy
bakłażan, solimy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z
cukinią. Kiedy puszczą
soki, odsączamy, polewamy
oliwą, posiekanym
czosnkiem i posypujemy
oregano oraz
pieprzem.
Pomidory kroimy w takiej samej grubości plasterki i również solimy, polewamy
oliwą i posypujemy
czosnkiem i
oregano.Układamy plasterki warzyw naprzemian z
pomidorem dość gęsto na sosie, skrapiamy
oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy ok. 40 minut aż warzywa zmiękną.
***
U nas dodatkiem do potrawy był
ryż z
pomidorami i
papryką SyS (Dania Babci Zosi).Był to mój pierwszy kontakt z tym producentem i
powiem Wam że byliśmy mile zaskoczeni, już w trakcie przyrządzania pięknie pachniało.W składzie ma
paprykę,
soczewicę,
pomidory i
cebulę, okazał się bardzo sycący.Z czystym sumieniem polecam. Bez dodatków chemicznych, konserwantów i barwników.Ładnie zapakowany, aż żal było otwierać ;) z ciekawym opisem przyrządzania według babci Zosi, która zdradza rodzinną tradycję gotowania
ryżu na sypko:)W środku 2 osobne poręczne paczuszki na 2 osobne porcje po 125 g.Można dodać więcej samego
ryżu bo jedna paczuszka zawiera też sporo
soczewicy.
A niebawem KONKURS!!!Zaglądajcie!