Wykonanie
Mój ukochany
bakłażan w roli dodatku do duszonego
mięsa - z
pomidorami,
cebulą,
czosnkiem i zieloną
pietruszką. To pyszna potrawka z nutką
cynamonu, który wspaniale wzbogaca smak całości.
Składniki :1 średni
bakłażan1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszki5-6
pomidorków koktajlowych
sól,
pieprzmała szczypta
cynamonu3-4 łyżki
oliwy1 łyżka
masłaPrzygotowanie :W głębokiej patelni (rondlu) rozgrzewam
oliwę i wrzucam posiekaną w grubą kostkę
cebulę. Oprószam ją lekko
solą i pod pokrywką smażę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia, po czym wrzucam pokrojonego w kostkę (ok. 2 x 2 cm)
bakłażana. Dodaję posiekany
czosnek i pod przykryciem, na małym ogniu smażę - mieszając - aż
bakłażan zmieni kolor na lekko złoty. Dodaję
masło, posiekaną
pietruszkę i pokrojone na pół
pomidorki, doprawiam całość
cynamonem,
solą i
pieprzem, i już bez pokrywki smażę jeszcze kilka minut na większym ogniu, by smaki się połączyły. Podaję na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.Przepis autorski.