Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
cebula 1 sztuk
boczek wędzony 150 gramów
kiełbasa 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
śmietana 200 mililitrów
ser żółty 200 gramów
jajka 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
pomidor 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki pokrojone w plastry gotować 10 minut w osolonym wrzatku, osączyć.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a
boczek w dość duzą kostkę. oczyszczona, pokrojona w kostkę
cebulę podsmażyc na
maśle razem z
boczkiem i
kiełbasą. doprawić posiekanym
czosnkiem oraz
pieprzem. Na dno posmarowanego
masłem naczynia do zapiekania wyłożyć
ziemniaki, a na nie zawartość patelni. wymieszać
śmietanę z
jajkiem oraz
startym serem i zalac zapiekankę. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki
pomidorem tymiankiem lub
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: