Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 2 kilogramów
boczek wędzony 500 gramów
jajka 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 0,5 szklanek
cebula 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek posiekać, a
boczek pokroić w kostkę i zrumienić z
cebulą. połowę skwarek odłożyć, a resztą goracych skwarek razem z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Dodac
jajka,
czosnek. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. do natłuszczonej formy wlać masę i piec ok. 1-2 godziny w zależności od grubości, aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze
śmietaną.Uwagi:Aby łatwiej było wyjąć babkę z formy, należy po upieczeniu postawić formę na ściereczce zamoczonej w zimnej wodzie.Najlepsza jest babka o grubosci 5-6 cm.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: