ßßß Cookit - przepis na Litewska babka ziemniaczana,czyli kugelis

Litewska babka ziemniaczana,czyli kugelis

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 2 kilogramów
boczek wędzony 500 gramów
jajka 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 0,5 szklanek
cebula 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać, a boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. połowę skwarek odłożyć, a resztą goracych skwarek razem z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Dodac jajka, czosnek. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. do natłuszczonej formy wlać masę i piec ok. 1-2 godziny w zależności od grubości, aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.
Uwagi:
Aby łatwiej było wyjąć babkę z formy, należy po upieczeniu postawić formę na ściereczce zamoczonej w zimnej wodzie.
Najlepsza jest babka o grubosci 5-6 cm.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11457/Litewska-babka-ziemniaczana,czyli-kugelis