Wykonanie
Polewka jest to zupa na której wychowałam się ,ponieważ urodziłam sie w poznańskim . Tam znana jest polewka w dwóch wersjach ( przynajmniej tam gdzie urodziłam się ) 1, to
ziemniaki na wodzie , 2, to
mąka na
mleku. Po przeprowadzce do mazowieckiego ,od czasu do czasu słyszałam że u jednej kolezanki na obiad jest polewka , to druga gotuje polewkę , Pomyślałam ze ta biedna polewka sławna jest na całą Polskę Kiedyś trafiłam na taki obiad do znajomej .....OJ ale się zdziwiłam !!!! Ta polewka była całkiem inna od tej którą znałam .Na talerzy była szara gęsta
woda w której pływały kluch podobne do kładzionych i mnóstwo skwarek.Musze powiedzieć że smakowało mi . Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym troche nie dostosowała jej do swojego smaku .
Sladniki1kg
ziemniaków200g
mąki (
mąke dodaje na wyczucie , zależy od gęstości ciasta)2
jajka1
cebula10 dkg
boczku wędzonego ( może być surowy)
sól,
pieprz do smaku1 łyżeczkę
majeranku1 ząbek
czosnkuWykonanie
Ziemniaki ścieram (tak jak na placki ziemniaczane) , następnie mocno je wyciskam ( chodzi o to aby pozbawić je
wody ) wkładam wyciśnięte
ziemniaki do miski i dodaje :
jajka, sol,
pieprz ,
mąkę, Dokladnie mieszam . Ciasto musi być gęste .
Wodę na polewkę gotuję i dodaje
soli i
pieprzu . Łyżką nabieram ciasto i kladę na kipiącą
wodę. Kluch gotują się a ja dodaje ,
majeranku i
czosnek ( rozdrobniony) .
Boczek kroje w kostkę podsmaża ,
cebulę w paski .
Boczek smażę jak kawałki są juz zarumienione dodaje
cebulę , jeszcze chwilkę smażę .Wlewam do gotujących sie kluchów , jeśli jakiś przypraw brakuje to dodaje .
Same przecieruchy wyglądają takMożna je podać ze skwarkami lub sosem do
mięsa