ßßß Cookit - przepis na Bugaj, babka ziemniaczana, rejbak.

Bugaj, babka ziemniaczana, rejbak.

nazwa

Wykonanie

To było jakieś 3 lata temu.
Nie lubiąc placków ziemniaczanych.
Babcia P. zrobiła nam babkę.
Była pyszna.
Teraz próbowałam odtworzyć ten smak.
Była to mała namiastka tego smaku.
Muszę kiedyś poprosić o oryginalny przepis.
Bugaj, czyli babka ziemniaczana
1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
200g wędzonego boczku
2 jaja
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć drobno.
Nadmiar wody odcedzić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli.
Do ziemniaków dodać mąkę i jajka.
Do masy ziemniaczanej dodać cebulę z boczkiem.
Wymieszać masę z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w 180st.C.
Podawać na gorąco, można podsmażać, z sosem czosnkowym lub grzybowym.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/11/bugaj-babka-ziemniaczana-rejbak.html