Wykonanie
            O babce ziemniaczanej wiele słyszałam bo często bywam na Podlasiu, ale jeszcze nigdy jej nie 
jadłam. Miałam za to okazję próbować 
kiszkę ziemniaczaną i bardzo mi smakowała. Dlatego kiedy Andrzej ogłosił akcję Gotujemy po polsku wiedziałam, że babka ziemniaczana będzie pewniakiem. Roboty przy niej jest tyle co przy plackach ziemniaczanych tyle, że zamiast stać i smażyć oddzielne placki, całą masę pakuje się do formy i gotowe. Dla wielbicieli ziemniaczanych potraw babka jest na pewno niezłym kęsem. To niezbyt fotogeniczne danie chciałam ożywić 
sałatką z 
czerwonej kapusty, która świetnie się komponuje z babką za równo pod względem wizualnym jak i 
smakowym.

ŹródłoSkładniki:1,5 kg 
ziemniaków3 
jaja2 duże 
cebule15 dag 
wędzonego boczku½ łyżeczki 
majeranku1 łyżeczka 
soli2 ząbki 
czosnku1 łyżka 
mąkiZiemniaki obrać, umyć i drobno utrzeć. Uzyskaną masę ziemniaczaną posypać łyżką 
mąki. Drobno pokrojoną 
cebulę i pokrojony w kostkę 
boczek zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać 
jajka, 
sól, 
pieprz, 
majeranek i przepuszczony przez praskę 
czosnek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok. 1 godz. bez przykrycia w temperaturze 150 stopni. Podawać na gorąco. Można również odsmażać na drugi dzień.Smacznego:)