ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana z estragonem

Zupa ziemniaczana z estragonem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
estragon 0,5 pęczek
ziemniaki 600 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżek stołowych
barszcz bialy 2 sztuk
boczek wędzony 250 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone listki estragonu drobno posiekać (kilka odłożyć do dekoracji). Oczyszczoną cebule i czosnek też drobno posiekać. Oczyszczone ziemniaki pokroić w kostkę, a boczek w małą kostkę.
W garnku na rozgrzanej oliwie, mieszając, smażyć 10 minut ziemniaki. Dodać czosnek, cebulę, estragon oraz boczek i dalej smażyć. Biały barszcz dobrze rozmieszać z 3 szklankach zimnej wody i zalać nim podsmażone ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Dodać śmietanę i mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę posypać estragonem.
Uwagi:
Świeży estragon można zastąpić 3 łyżkami suszonego.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10022/Zupa-ziemniaczana-z-estragonem