Wykonanie
« Powrót  Tartiflette
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser camembert 120 gramów
ziemniaki 6 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek 150 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować i pokroić na plastry. Oczyszczona
cebule pokroić w piórka, a
czosnek posiekać.
Boczek pokroić w kostkę lub na paski. Połowę
oliwy i
masło rozgrzać na patelni, podsmażyć
ziemniaki i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Oprószyć
sola oraz
pieprzem.Na pozostałym tłuszczu usmażyć
boczek,
cebulę oraz
czosnek i przełożyć do
ziemniaków. Zapiekankę polać
śmietaną.
Ser pokroi c na plastry i ułożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z
sałatą.Uwagi:
Ser camembert można zastąpić
serem brie lub
serem grojer, a
boczek bekonem lub wędzona
szynką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: