ßßß Cookit - przepis na Tartiflette

Tartiflette

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Tartiflette
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser camembert 120 gramów
ziemniaki 6 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek 150 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować i pokroić na plastry. Oczyszczona cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę lub na paski. Połowę oliwy i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć ziemniaki i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Oprószyć sola oraz pieprzem.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć boczek, cebulę oraz czosnek i przełożyć do ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną. Ser pokroi c na plastry i ułożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z sałatą.
Uwagi:
Ser camembert można zastąpić serem brie lub serem grojer, a boczek bekonem lub wędzona szynką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10676/Tartiflette